
شهرستان اسلامشهر
۱-۳-۱ تاریخچه تابلوی خوشآمد به شهر
به شهر حافظان قرآن و نهج البلاغه خوش آمدید.
۱-۱-۳-۱ معرفی شهرستان اسلامشهر
اِسلامشَهر مرکز شهرستان اسلامشهر واقع در استان تهران است که در ۱۲ کیلومتری جنوب شهر تهران واقع شدهاست و از طریق بزرگراههای قدیم و جدید تهران-ساوه و همچنین آزادگان و احمدآباد مستوفی قابل دسترسی است. فاصله آن تا مرکز شهر تهران حدود ۱۵ کیلومتر است. این شهرستان از شرق و جنوب به ری از غرب به رباط کریم و از شما غرب به شهریار محدود است و بیش از ۸۰۰ هزار نفر جمعیت به طور غیر رسمی دارد.باستانیترین محلههای اسلامشهر سالور، مافین آباد و روستای ضیاآباد میباشد که محوریت بقیه آبادیها را داشته است. وسعت شهرستان در حدود ۲۴۵کیلومتر مربع است. این شهر، دارای ۳ بخش (مرکزی ،چهاردانگه واحمد آباد مستوفی )و ۲۶ روستا است که ۲۱ روستای این شهرستان دارای سکنه می باشد. در گذشته به دلیل همجواری روستای قاسمآباد با جاده ساوه، اسلامشهر را به نامقاسمآباد شاهی و یا قاسمآباد خالصه میشناختند و مدتی نیز نام آنشادشهر بوده است. این شهرستان دارای تعدادی شهرک به نامهای موسیآباد – مفیدی (بلوار مفیدی) -باغ فیض – زرافشان – مهدیه – شهرک صادقیه (شهرموسی) – محمدیه – قائمیه (زاهدی) – شهرک امام حسین (میانآباد) – واوان – سالور -سعیدیه – باغ نرده – سرنوری – کاشانی – حاج محمود و … میباشد.
۲-۱-۳-۱ سابقه تاریخی
اسلامشهر دارای قدمتی مقارن با هزاره پنجم پیش از میلاد میباشد و در روزگار کهن روستایی به نام قاسمآباد شاهی بودهاست. یکی از روستاهای اسلامشهر فیروز بهرام است که بنای آن را به فیروز ساسانی نسبت دادهاند. اسلامشهر در دوران قاجار منزلگاه اردوی همایونی بوده و به نام قاسمآباد خالصه نیز خوانده میشدهاست
وجود بقایای پایههای پل بر روی رودخانه سالور و تپههای واقع در مجاورت و یا نزدیکی آن و آثار مدفون در آنها دلالت بر وجود دورههای تاریخی مختلف داشته و حاکی از اهمیت این منطقهاست
پژوهشهای انجام شده حاکی از آن است که منطقه اسلامشهر همواره در طول تاریخ به علل گوناگون مورد توجه بوده و از کهن ترین دوره های تاریخی سکونتگاههای ایران محسوب میشود. محوطه باستانی مافین آباد دارای کهن ترین دوره های تاریخی میباشد که قدمت آن به هزاره پنجم پیش از میلاد می رسد. آثار مکشوفه از تپه تاریخی واوان نیز قدمت این منطقه را به دوران حکمرانی ساسانیان ، آل بویه و سلجوقیان می رساند . وجود امامزاده های متعدد که قدمت آنها به دوره صفویه می رسد هسته اولیه بافت روستایی آن به این دوره مربوط میشود. پیدایش اسلامشهر بعنوان یک نقطه شهری حول محور روستای قاسم آباد شاهی که سابقه سکونت در آن به قرن دهم میرسد شروع گردید. اسلامشهر در سال ۱۳۵۲ بواسطه گسترش جمعیت و توسعه نقاط شهری « شاد شهر » نام گرفت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی و از سال ۱۳۵۸ به « اسلامشهر » تغییر نام یافت.
تاکنون ۱۲ اثر تاریخی و یاستانی شهرستان اسلامشهر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. این منطقه به دلیل مرغوبیت و حاصلخیزی زمینهای مستعد کشاورزی، وجود رودخانههای پرآب و رشته قانتهای جاری آن و همچنین نزدیکی آن به تهران از دیرباز مورد توجه بودهاست. محوطه باستاتی مافین آباد اسلامشهر که به دلیل حفاریهای غیرمجاز سالهای اخیر آسیب دیدهاست دارای کهنترین دوره تاریخی است که دیرینگی آن به هزاره پنجم پیش از میلاد میرسد
محوطههای ارزشمند باستانی که هم دوره با محوطههای باستانی چشمه علی شهر ری، مرتضی گرد و تپه سیلک کاشان هستند مانند تپه مافین آبادو [تپه نظام آباد] با دارا بودن هفت هزار سال پیشینه تاریخی و فرهنگی از شهرت زیادی در مجامع علمی برخوردار بوده و از شاخصهای تمدن پیش از اسلام در جهان شناخته میشود. همچنین تپههای باستانی پراکنده در سطح منطقه را میتوانید با محوطههای تاریخی مجاور آن در دشت بزرگ ری مقایسه کرد.
اسلام شهر را در آغاز روستاهای چندی تشکیل میداد؛ به گونهای که کهنترین کهریز (قنات)، مدرسه، گرمابه همگانی، آتشکده زرتشتیان باستان (درنزدیکی ایرین) و گردشگاههای ثروتمندان شهرنشین در روستای ضیاآباد بوده است. سالور به دلیل نزدیکی به رودخانه از آبادیهای بسیار قدیمی و زیبا بوده است. قاسمآباد و ایرین و چیچکلو و محمدآباد چهار طاقی از دیگر آبادیهای اسلامشهر بودهاند
۳-۱-۳-۱ زبان و دین
دین مردم این شهرستان تشیع و از اقوام مختلف ایرانی تشکیل شدهاند که اکثریت را ترکهای شمال غرب ایران تشکیل میدهند وگیلکیها و کردها و لرها از دیگر اقوام این شهرستان میباشند
۲-۳-۱ موقعیت جغرافیایی
شهرستان اسلامشهر با مساحتی معادل ۱۹۵ کیلومتر مربع و با ارتفاع ۱۱۶۵ متر از سطح دریا بر روی آبرفتهای سیلابی یا مخروط افکنه سیلابهای جاری شده از دامنه های جنوبی البرزو در مختصات ۳۵°۳۳′۵۷″ شمالی ۵۱°۱۵′۰″ شرقی واقع شده است و پستی و بلندی قابل ملاحظه ای در آن یافت نمی شود. متوسط درجه حرارت سالیانه آن حدود ۱/۱۷ درجه سانتی گراد و معدل بارندگی سالانه آن ۲۳۱ میلی متر است.
برای جا به جایی بر روی نقشه بر روی آن کلیک کنید

۱-۲-۳-۱ جمعیت
بر طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ این شهرستان در سال ۱۳۹۵، ۵۴۸٬۶۲۰ نفر جمعیت داشت که ۲۷۹٬۲۸۲ نفر آن مرد و ۲۶۹٬۳۳۸ نفر آن زن میباشند.. شهر اسلامشهر بعد از شهر بزرگ تهران پر جمعیت ترین شهر استان تهران محسوب می شود.
۲-۲-۳-۱ راه ها
اسلامشهر از طریق محور تهران-ساوه، شاهراه ارتباطی با استانهای غرب و جنوب غرب کشور است و از محور جنوب با راه آهن استانهای اصفهان، یزد و کرمان از یکسو و لرستان و خوزستان از سوی دیگر مرتبط میشود.
۳-۳-۱ موقعیت اجتماعی و سیاسی
در سال ۱۳۶۷ بخشداری در آن تأسیس شده و تحت پوشش فرمانداری ری درآمد و نهایتاً با تصویب هیأت وزیران در سال ۱۳۷۳ از بخش به شهرستان ارتقاء یافت.
۱-۳-۳-۱ تقسیمات کشوری
این شهرستان دارای ۳ بخش ( مرکزی ، چهاردانگه و احمد آباد مستوفی ) ۶ دهستان و ۲۴ روستا است که ۲۱ روستای این شهرستان دارای سکنه می باشد.
تقسیمات کشوری این شهرستان بر حسب بخش، شهر، دهستان ، روستا و مناطق شهرداری به شرح زیر است
۱-۱-۳-۳-۱ بخشها
بخش مرکزی
بخش چهاردانگه
بخش احمدآباد مستوفی
۲-۱-۳-۳-۱ شهر ها
شهر اسلامشهر
شهر چهاردانگه
شهر احمدآباد مستوفی
۳-۱-۲-۳-۱ دهستانها
دهستان بهرام آباد
دهستان چیچکلو
دهستان ده عباس
دهستان احمد آباد مستوفی
دهستان فیروز بهرام
دهستان چهار دانگه
۴-۱-۲-۳-۱ روستاها
روستای مافین آباد
روستای ضیاءآباد
روستای فیروزبهرام
روستای محمدآباد چهار طاقی
روستای نصیرآباد. این روستا دارای کمتر از ۳ خانوار ساکن میباشد.
روستای ترشنبه
روستای گلدسته (اسلامشهر)
روستای شمسآباد (اسلامشهر)
روستای شاطره
روستای بهرامآباد
روستای حسینآباد سیاهآب
روستای دهعباس
روستای کرکاینکچه
روستای سیمون
روستای لهک. این روستا دارای کمتر از ۳ خانوار ساکن میباشد و فاقد اطلاعات جمعیتی است.
روستای مهرانآباد (اسلامشهر)
روستای نظامآباد (اسلامشهر)
روستای ایرین
روستای ملکآباد (اسلامشهر)
روستای چیچکلو
روستای علیآباد طپانچه
روستای بهمنآباد (اسلامشهر)
روستای رضیآباد حریری (اسلامشهر)
روستای علیآباد طپانچه (اسلامشهر)
روستای قلعه اکبربک. این روستا دارای کمتر از ۳ خانوار ساکن میباشد و فاقد اطلاعات جمعیتی است.
روستای حسنآباد خالصه
۵-۱-۲-۳-۱ مناطق شهرداری
شهر اسلامشهر از ۶ منطقه تشکیل شده که مناطق ۱ و ۲ مرکزی و منطقه ۳ آن شهرک واوان، منطقه ۴ شاطره، منطقه ۵ احمدآباد مستوفی و منطقه ۶ شهرک امام حسین (ع) است.